Alles wat je moet weten over Matcha!

23 april 2019 – Leestijd 3 minuten
Matcha

In Japan en China drinken ze het al eeuwenlang in de thee, maar sinds een paar jaar is het bezig aan een wereldwijde opmars: matcha. Wat is het precies? Hoe maak je er thee mee? En waarin kan je het nog meer verwerken?

Matcha is een groen poeder gemaakt van gestoomde en gedroogde theebladeren, dat wordt opgelost in heet water en als thee gedronken wordt. Deze manier van thee maken (met poeder) werd ontdekt door de Chinezen. De Japanners brachten het in de twaalfde eeuw mee naar hun eigen land en verhieven het tot een heuse cultuur.

Het maken van matchapoeder is een traditioneel en delicaat proces. Een paar weken voor de oogst worden de theeplanten in de schaduw gezet door er matten en zeilen over te hangen. Zo maken de bladeren meer bladgroen aan, dat geeft het poeder later de specifiek groene kleur en de gezonde aminozuren. De blaadjes worden met de hand geplukt, dan gestoomd en vervolgens buiten in de schaduw of binnen gedroogd. Daarna worden de nerven en steeltjes verwijderd en worden de bladeren met granieten molenstenen vermalen tot poeder. Niet te snel, want dan worden de molenstenen warm en dat beïnvloedt de smaak en kleur.

50 dollar per kopje

Deze lange en bijzondere werkwijze maakt matcha een relatief duur goedje, hoewel er grote prijs-en kwaliteit verschillen zijn. Zo geven de bovenste blaadjes van de planten de beste kwaliteit en een zoetere en diepere smaak dan de blaadjes onderin, die vaak een bittere smaak hebben. De geoefende theedrinker proeft het verschil in kwaliteit. De beste matcha gaat naar de Japanse keizer of wordt voor 50 dollar per kopje (!) gedronken in een chique bar in Beverly Hills. De overige matcha wordt verkocht in de winkel – jarenlang was het poeder hier alleen verkrijgbaar bij speciaalzaken, maar nu vind je het ook online en in veel supermarkten. Of het wordt verwerkt in theeblends, zoete gerechten of producten zoals frisdrank en granola.

Superfood

Matcha mag dan relatief prijzig zijn, het goedje heeft veel pluspunten voor je gezondheid. Zo bevat het vitamines, mineralen, aminozuren en vliegen de antioxidanten je om de oren. Antioxidanten beschermen hart en bloedvaten, geven je immuunsysteem een boost en verlagen je cholesterol. Een echt superfood dus! Bij matcha krijg je bovendien het hele spul binnen, in plaats van alleen de smaak (zoals bij theezakjes). Zo profiteer je dus helemaal van de gezondheidsvoordelen!

Minicollege thee zetten

Het zetten van een kopje matchathee is overigens een werkje waar je u tegen zegt, als je het tenminste op de traditioneel Japanse manier doet. Een minicollege:

  • Neem voor één kop thee twee schepjes poeder en 100 ml water.
  • Gebruik mineraalwater. Dat bevat geen kalk en neemt daarom de smaak van het poeder het beste op.
  • Verwarm het water tot maximaal 90 graden.
  • Duw het poeder door een speciaal theezeefje om klontjes te voorkomen.
  • Klop het mengsel in W-vorm schuimend, liefst met een speciale voorverwarmde klopper van bamboe. Klop niet langer dan 30 seconden want anders wordt de thee bitter.

Ga je voor de shortcut, dan los je gewoon een schepje poeder op in een kop warm water of melk.

matcha

Match met matcha!

Wist je dat het groene poeder het ook goed doet in andere drankjes dan thee? Wat te denken van een matcha latte met amandelmelk, of een margarita met matcha? Ook is het goedje een lekkere smaakmaker in gebak en desserts zoals macarons en ijs. En het smaakt heerlijk in rijsttoetjes! Voeg het bijvoorbeeld toe bij dit kokosrijsttoetje met mango, of een romige rijstepap met witte chocolade, of deze tiramisu met dessertrijst. Matchazout – te koop of zelf te maken - wordt geroemd om z’n hartige umamismaak; heerlijk bij een zachtgekookt eitje, over een quinoasalade, of een schotel met geroosterde groenten!

Een ander heerlijke (vegan!) toetje maken met matcha? Hier vind je het recept van Matcha-kokosrijst met mango!

matcha recept