Risotto maken doe je in deze 6 simpele stappen

Risotto maken doe je in deze 6 simpele stappen

Veel mensen denken dat het moeilijk is om een goede risotto op tafel te krijgen. Maar niets is minder waar! Een lekkere risotto maken is namelijk best simpel. Je hoeft er geen keukenprins of -prinses voor te zijn. Het enige wat je nodig hebt is een beetje geduld, aandacht en het juiste stappenplan. En met dat laatste helpen we je graag, zodat ook jij na een half uurtje al kunt genieten van een bordje vol smeuïge goodness!

Laten we meteen beginnen.

Stap 1: Zet alles klaar

Zorg dat je alle ingrediënten klaar en bij de hand hebt. Op die manier hoef je straks tijdens het koken niet meer te zoeken naar waar je ook alweer de kruiden hebt gelaten of je te haasten om op tijd alles in de pan te krijgen. Dat werkt wel zo makkelijk (en snel!). Bij het maken van risotto betekent dat dat je het volgende moet doen:

  • uien en/of knoflook snipperen
  • groenten en vlees op de gewenste grootte snijden
  • bouillon warm maken (en houden)

Stap 2: Ingrediënten aanfruiten
Verhit olie of boter in een grote pan, bij voorkeur eentje met dikke bodem. Fruit de uien zachtjes glazig en voeg na een paar minuten de knoflook, groenten en eventueel vlees toe, zodat de ingrediënten goed hun smaak af kan geven. Dit is overigens ook het moment waarop je gedroogde kruiden toevoegt als het recept daar om vraagt. Dit mengsel vormt de basis voor je smaakvolle risotto!

Niet alle groenten zijn overigens geschikt om direct mee te bakken. Spinazie, champignons en asperges bijvoorbeeld niet, want die worden te zacht en een beetje slijmerig wanneer je ze lang met de rijst mee kookt. Je kunt deze beter op het eind toevoegen.

Stap 3: Rijst aanbakken

Doe de risottorijst bij de rest van de ingrediënten in de pan en bak de korrels een minuutje (of twee) mee totdat ze glazig zien. Daardoor krijgen ze niet alleen wat meer smaak, maar voorkom je ook dat de korrels aan elkaar plakken en alvast wat van hun romigheid afgeven. Dat willen we natuurlijk niet. Een lekker smeuïge risotto maken doe je dus door de rijst eerst even aan te bakken.

Stap 4: Vocht toevoegen

Wanneer de korrels een beetje doorzichtig zijn geworden maar de witte kern nog goed zichtbaar is, kun je het eerste vocht toevoegen. Traditioneel wordt hier witte wijn voor gebruikt. Om een extra rijke smaak aan het gerecht te geven. Maar je kunt, zeker wanneer er kinderen mee eten, natuurlijk ook direct beginnen met de bouillon.

Voeg niet te veel vocht toe. Een half glas wijn of soeplepel hete bouillon is in eerste instantie al genoeg om de gekarameliseerde stukjes van de bodem af te halen en een extra smaakvolle dimensie aan je risotto te geven. Pas wanneer de rijst al het vocht heeft opgenomen, voeg je opnieuw een beetje warme (!) bouillon toe. Als je koude bouillon toevoegt stop je het kookproces en gaart het gehele niet gelijkmatig. Bovendien nemen de korrels de smaak van warme bouillon veel beter op!

Stap 5: Risotto maken = blijven roeren!

Risotto maken vereist aandacht. En vooral bij deze stap. Je moet namelijk continu vocht toevoegen en blijven roeren, want daardoor voorkom je dat de rijst aanbrandt. Bovendien wrijf je zo je de korrels tegen elkaar waardoor ze hun zetmeel loslaten en je risotto lekker romig maken. Extra smeuïgheid? Yes, please!

Let wel op, want door teveel te roeren meng je ook veel lucht in de risotto. Daardoor koelt de rijst af en wordt-ie niet gelijkmatig gaar. Geef je armen dus ook af en toe wat rust.

Stap 6: Checken & op smaak brengen

Na een minuut of 20 roeren en vocht toevoegen is de rijst vaak wel klaar. Je kunt checken of de risottorijst goed is door simpelweg even te proeven (yay!). De perfecte risotto is namelijk beetgaar: zacht en toch met een kleine bite. Een beetje al dente dus. Wanneer de korrels mooi beetgaar zijn, draai je het vuur uit.

Voeg nu de laatste ingrediënten toe: verse kruiden, citroen, Parmezaanse kaas, boter of room (voor extra smeuïgheid) en eventueel enkele groenten uit stap 2. Proef nogmaals en geef de risotto een draai peper als dat nodig is. Serveer meteen, want als de rijst lang blijft staan wordt het gerecht minder romig. En daar hebben we juist zo hard ons best voor gedaan.

Klaar!

Klinkt simpel, hè? Dat is het ook. Iedereen kan een heerlijke risotto maken als je bovenstaande stappen volgt. Zodra je het eenmaal onder de knie hebt gaat er een wereld voor je open, want er zijn ontzettend veel verschillende recepten. Benieuwd? Laat je inspireren door onderstaande gerechten en ga vanavond nog een lekkere risotto maken!

We hebben een paar van de overheerlijke risotto gerechten voor jou op een rijtje gezet:

Of vind hier alle andere risotto gerechten!

In dit artikel wordt gebruik gemaakt van

Risottorijst

Risottorijst

De bereiding van risotto rijst vraagt om wat extra tijd en aandacht, maar het resultaat is heerlijk. De korrels nemen tijdens het koken veel vocht op, wat de rijst lekker zacht en smeuïg maakt.

Bekijk product

Recente blogs

Ontdek onze recepten