Rijstdesserts: zoet, romig & vol van smaak

05 december 2019 – Leestijd 3 minuten
Rijstbodem Vers Fruit

Bij rijst denken we al gauw aan risotto’s, paella of een lekkere nasi goreng. Stuk voor stuk lekkere gerechten natuurlijk, maar je kunt ook hele lekkere nagerechten maken met rijst. Heerlijk zoet, romig en vol van smaak. Precies zoals je een toetje het liefste ziet. En gelukkig is er meer dan een bordje oud-Hollandse rijstebrij of rijstpap. Nieuwsgierig? Check dan favoriete rijstdesserts en laat je inspireren!

Dessertrijst met fruit

Simpel en ontzettend lekker: een bordje romige dessertrijst met een lekkere friszoete topping van frambozen, aardbeien of ander fruit. Breng wat dessertrijst aan de kook in een pannetje met (kokos)melk of sap en voeg eventueel wat smaakmakers als suiker, vanille of de geraspte schil van een sinaasappel toe. In no-time een heerlijke basis voor een lekker toetje. Bestrooi het geheel met vers fruit zoals in deze dessertrijst met bessen. Meer heb je niet nodig.

Rijstpudding

Rijstpudding is misschien wel één van de bekendste vergeten rijstdesserts. Ouderwets lekker en voor velen van ons het ultieme jeugdsentiment. Desalniettemin wordt-ie toch niet heel veel meer gemaakt en dat is best zonde, want je kunt met je hele gezin genieten van één zo’n pudding. Met deze citroenrijstpudding met vanillesaus steel je overigens gegarandeerd de show tijdens een etentje. Makkelijk van te voren te bereiden en je hebt er zelfs geen oven voor nodig. Daar kan je oma nog wat van leren.

IJsjes

Leuk en aardig al die pudding of smeuïge pap, maar soms ben je gewoon toe aan een lekker ijsje. Wanneer je even wilt afkoelen als het kwik tot ruim boven de dertig graden is gestegen, bijvoorbeeld. Bij Lassie maken we voor die momenten graag ijsjes van roomrijst met chocolade of met frambozenjam. Fijne ijslollies waar ook kinderen dol op zijn en bovendien heel leuk om samen te maken!

Pannenkoekjes

Rijstpannenkoekjes kun je perfect eten als toetje! En het is ook nog eens heel erg simpel: een rijstebrij door onze dessertrijst gaar te koken in wat melk, laat afkoelen en klop er wat eieren en eventueel wat bloem doorheen. Bak er vervolgens wat pannenkoekjes van en versier met wat chocoladesaus, fruit of yoghurt. Wat je maar lekker vindt. Wij zijn in ieder geval gek op deze rijstpannenkoekjes met banaan!

Tiramisu (maar dan met rijst)

Tussen onze rijstdesserts vinden we ook een aantal klassieke nagerechten terug, waaronder de tiramisu. Dit van oorsprong Italiaanse toetje wordt traditioneel gemaakt met mascarpone en lange vingers … maar dat hoeft natuurlijk niet! Bij Lassie houden we van variatie en dus hebben we een tiramisu van roomrijst bedacht waarbij lagen van een romige vanillerijst en een mengsel van speculaas, amandelen en kaneel elkaar afwisselen. Zeker het proberen waard!

Taartjes

Geen lijstje met toetjes zonder taartjes. En wist je dat je ook heel goed taarten kunt bakken met rijst? Kijk maar naar dit rijsttaartje met aardbeien. Een heerlijk romige rijstebrij met subtiele vanillesmaak op een bedje van krokant bladerdeeg en met een paar verse aardbeien als topping. Klaar in een half uurtje of heel eenvoudig van te voren te maken. Dat is hoe een nagerecht hoort te zijn.

Maar je kunt natuurlijk ook onze dessertrijst gebruiken voor een rijstbodem. Roer wat melk, suiker en een eitje tot een egale massa, voeg de rijst toe en kook het geheel in een kwartiertje gaar om het vervolgens af te bakken in een oven. Hoef je alleen nog maar lekkere toppings te kiezen. Ga bijvoorbeeld voor een tropische variant met mango en kokos of voor de rijstbodem met appel en rozijnen. Perfect voor echte zoetekauwen!

Risotto Rijstdesserts

Risotto’s zijn soms ook hele lekkere rijstdesserts! Je maakt ze dan natuurlijk niet met vlees, vis of groenten maar met lekkere dingen als chocola en fruit. Check deze risotto dolce met amarenen en witte chocolademaar eens. Een zacht, smeuïg nagerecht dat zo’n beetje de perfecte afsluiter is van ieder uitgebreid diner. Of natuurlijk als extra lekker toetje bij je comfort food, want als je dan toch al een cheat day hebt…