Quinoa koken doe je zo

Quinoa koken doe je zo

Snel, gezond & in een handomdraai klaar. Quinoa koken is net zo simpel als de bereiding van rijst. En hoewel quinoa een zaad is en geen graan (zoals rijst), eet je het ook als rijst: als bijgerecht naast een lekkere moot vis, in een maaltijdsalade of in een curry. O, en het is ook nog heel gezond. Geen wonder dat er fanatiek gekookt wordt met quinoa!

Quinoa rockt, en hoe! De zaden, die in Zuid-Amerika al sinds mensenheugenis gegeten worden, liggen hier pas sinds een paar jaar in de schappen maar hebben zich in recordtempo ongekend populair gemaakt. Quinoa wordt vooral geprezen om z’n zachte smaak, goede bite en niet te vergeten de pluspunten voor onze gezondheid.

Wat is quinoa?

Quinoa is het zaad van een plant die van oorsprong groeit in het Andesgebergte in Zuid-Amerika. In die regio wordt het gewas al zo’n 7000 jaar verbouwd en gegeten. De zaden barsten van de vitamines B, E en mineralen. Ze bevatten bovendien veel vezels en zijn een bron van eiwitten en aminozuren. Allemaal eigenschappen die van quinoa een zogenoemde ‘volwaardige eiwitbron’ maken. Een prima vlees- of visvervanger dus!

Quinoa bereiden

Quinoa klaarmaken is een peuleschil. Was de zaden even voordat je ze kookt, want quinoa bevat van nature een laagje saponine - een zeepstof die niet schadelijk is voor je gezondheid – die een bittere smaak kan geven. In principe wordt de saponine bij de bewerking van de zaden verwijderd, maar kort zeven kan nooit kwaad. Gebruik daarbij een fijne zeef want de zaden zijn namelijk net te klein voor een vergiet. Daarna is de quinoa klaar om te koken. Bekijk hier in onze korte video hoe je quinoa klaarmaakt.

Quinoa salade en andere gerechten

De koningin onder de quinoa gerechten is wel de quinoa salade. Dankzij de knapperige bite en de gezondheidsvoordelen staat het geliefde gewas garant voor een goede maaltijdsalade. En vervang eens de couscous in je favoriete couscoussalade door quinoa, dan heb je een heerlijke net-even-anders salade te pakken! Een ander lekker quinoa recept is deze groentecurry met zilvervliesrijst en quinoamix. Ook heerlijk: deze mediterrane quinoa met geroosterde groenten, een makkelijk te maken vegetarische ovenschotel. Ja, quinoa is van alle markten thuis!

In dit artikel wordt gebruik gemaakt van

BIO Quinoa mix - 3 kleuren

BIO Quinoa mix - 3 kleuren

Quinoa is een veelzijdig gewas met een nootachtige smaak. Quinoazaden zijn een bron van eiwitten en vezels en passen daarom goed in een verantwoord eetpatroon.

Bekijk product

Ontdek onze recepten