Over koelkasten, invriezen en opwarmen: rijst bewaren doe je zo

17 april 2022 – Leestijd 5 minuten
Over koelkasten invriezen en opwarmen rijst bewaren doe je zo

Het bord is leeg, maar het pannetje met rijst is nog voor de helft gevuld. Je hebt weer eens iets te veel klaargemaakt. En laten we eerlijk zijn, dat gebeurt ons allemaal wel eens. We kunnen nu eenmaal niet altijd even goed inschatten hoeveel honger we hebben. En al helemaal niet als we na een drukke werkdag thuiskomen om vervolgens nog snel even wat op tafel te zetten.

Maar geen paniek. Je hoeft het niet weg te gooien. Want rijst bewaren is een makkie. Maar hoe doe je dat dan? Gewoon in de koelkast of moet je de rijst invriezen? En hoe lang blijft het dan goed? Daar geven we je zo antwoord op. Laten we eerst beginnen bij het begin: je voorraadkast.

Ongekookte rijst bewaren

Je kunt ongekookte rijst bewaren in je keukenkastje of op een andere koele, droge en donkere plek. Daar blijft het heel lang goed. Ongeacht of je nu een doosje basmati-, pandan- of Toverrijst hebt staan. Zorg in ieder geval dat je het in een goed afgesloten voorraaddoos, opbergdoos of voorraadpot hebt opgeborgen en je rijst blijft vaak wel langer dan een jaar goed. En soms wel twee.

Wil je zeker weten of je de rijst nog kunt gebruiken? Check de houdbaarheidsdatum op de verpakking, hoewel de rijst na die houdbaarheidsdatum ook nog geschikt kan zijn voor consumptie. Twijfel je? Gebruik dan je zintuigen. Dat is vaak het beste advies. Kijk uit naar sporen van schimmel en ruik goed. Een muffe of zure geur wijst op mogelijk bederf en dan doe je er goed aan de rijst in de prullenbak te gooien.

En gekookte? Dat kan in de koelkast of vriezer!

Gekookte of gestoomde rijst bewaren kan op twee manieren: in de koelkast of in de vriezer. Laat je rijst snel afkoelen, zodat het niet langer dan twee uur buiten de koelkast staat. Doe de rijst daarna in een bakje die je goed af kunt sluiten met een deksel, zet het in een koelkast met een temperatuur van 4-7°C en je kunt het maximaal twee dagen later nog prima opwarmen. Handig voor als je aan de slag gaat met deze meal prep recepten!

Tip: Dit geldt niet alleen voor je witte rijst, maar je kunt op deze manier bijvoorbeeld ook sushirijst bewaren - ongeacht of je het al gemengd hebt met suiker, azijn en zout!

Rijst invriezen ...

Ben je niet van plan om de komende twee dagen te koken met je kliekjes? Of wil je grote hoeveelheden bewaren? Dan kun je natuurlijk ook je rijst invriezen. Laat het afkoelen, doe het in een luchtdicht zakje of bakje en leg het in de vriezer bij een temperatuur van -18°C. Op die manier blijft het wel 3 maanden bruikbaar.

… en ontdooien

Haal je rijst tijdig uit de vriezer. Leg het bijvoorbeeld ‘s ochtends voordat je naar je werk gaat in de koelkast, zodat het rustig kan ontdooien en je het alleen nog maar hoeft op te warmen als je thuis komt. Sneller ontdooien? Leg het bevroren zakje of bakje dan zo’n twee uur van tevoren op het aanrecht of een andere plek in de keuken.

Rijst bewaren buiten de koelkast

Gekookte rijst bewaren buiten de koelkast is niet zo slim. Er groeien dan namelijk best snel al een heleboel bacteriën op en daar kun je weer ziek van worden. Zorg er daarom voor dat je je rijst niet langer dan 2 uur buiten de koelkast bewaart. In die tijd groeien er nog niet zoveel bacteriën op en ondertussen koelt het genoeg af om veilig in de koelkast te zetten.

Is rijst bewaren gevaarlijk?

Rijst bewaren is in principe niet gevaarlijk, zolang je het maar op de juiste manier bewaart. Dat houdt in dat je de rijst dus snel moet afkoelen en vervolgens in de koelkast of vriezer zet. Op die manier rem je de groei van bacteriën en is het veilig om later nog te eten. Wil je je rijst extra snel afkoelen omdat je bijvoorbeeld zo weg moet? Doe het dan in een schaaltje, bakje of kommetje en zet die in koud water. Je kunt de korrels uitspreiden op een plaat om ervoor te zorgen dat ze sneller afkoelen.

Zo kun je je rijst opwarmen

Je kunt je rijst natuurlijk -opwarmen door het te (roer)bakken. Doe dan een beetje olie in een pan of wok, laat deze goed warm worden en bak de korrels 7-10 minuten totdat ze door en door warm zijn en een licht krokant korstje hebben. Lekker met wat kruiden, wat groente en restjes vlees of vis.

Als je haast hebt, kun je ook de magnetron gebruiken. Maar let wel op, want de microgolven drogen de korrels namelijk uit en maken ze taai. Dat kun je tegengaan door een beetje water of bouillon toe te voegen of door een vochtig keukenpapiertje over de rijst heen te leggen. Zet de magnetron op de hoogste stand en het is in 4 à 5 minuutjes klaar.

Tip: je leest hier meer over hoe je zowel gekookte als bevroren rijst kunt opwarmen!

Ideetjes voor restjes

Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar je moet er ook nog wat mee doen. Naast roerbakken kun je de restjes ook gebruiken als vulling in een soep of in een salade. Vul er bijvoorbeeld een paprika of courgette mee of klop wat eieren los en maak een stevige omelet met de kliekjes. Je kunt er eindeloos mee variëren.

Maak er bijvoorbeeld rijstsalade of gebakken rijst (zoals een nasi) mee of check hier wat je nog meer met een restje rijst kunt doen!