Easy does it: 6 lekkere eenpansgerechten

05 maart 2023 – Leestijd 4 minuten
One pan dish

Bij Lassie houden we van koken zonder gedoe. En vooral van koken zonder al te veel afwas. Daarom zijn we gek op eenpansgerechten. Volledige maaltijden die je in één pan kan maken en direct vanuit diezelfde pan kunt serveren. Zet ‘m op tafel en geniet met het hele gezin van een lekker gerecht vol alle belangrijke voedingsstoffen. Makkelijk, snel en ook nog eens hartstikke gezellig!

Het is dus ook niet gek dat we in nagenoeg iedere wereldkeuken wel eenpansgerechten terug kunnen vinden. En we zouden Lassie niet zijn als we een aantal van die lekkere recepten niet met je delen. We zorgen er immers graag voor dat je de hele week lekker gevarieerd kunt eten. Iedere dag opnieuw wat lekkers (en bovendien makkelijk in te vriezen). Daar gaan we!

Risotto

In Italië is de risotto de koningin van de eenpansgerechten. En terecht, want bijna iedereen vindt het lekker en het is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, makkelijk te bereiden. Bovendien kun je bijna altijd wel een risotto maken met ingrediënten die je toevallig nog hebt liggen. Ook ecologisch verantwoord dus. Bekijk gauw al onze lekkere risotto gerechten of laat je verleiden door deze romige risotto met champignons of andere paddenstoelen!

Paella

Waar er in Italië veel risotto’s gegeten worden, staan er in Spanje veel paella’s op het menu. Het principe is dan ook bijna hetzelfde: rijst, groenten en vlees en/of vis even aanbakken, bouillon toevoegen en even lekker laten sudderen tot alles gaar is. Makkelijk én handig, want ondertussen kun je alvast je snijplank en messen opruimen en de tafel dekken. Onze favoriet? Deze paella met kip en garnalen natuurlijk!

Nog meer weten over paella’s? Lees dan snel hoe je paella maakt en ontdek alles over paellarijst, ingrediënten, kruiden en maak kennis met de lekkerste recepten!

Snelle nasi

De snelle nasi’s van Lassie zijn heerlijke eenpansgerechten die je echt in een mum van tijd op tafel kunt toveren. Dat komt omdat in deze recepten gebruik wordt gemaakt van onze panklare rijst. Deze voorgestoomde rijst hoef je niet eerst te koken en kun je direct vanuit de verpakking toevoegen aan je gerecht. Dat is nog eens makkelijk. Maak bijvoorbeeld deze snelle nasi met ham of deze nasi met kip in ketjapsaus en ervaar het zelf!

Zelf nog meer nasi maken? Dat is heel simpel. Lees hier de basics en ontdek hoe je heel snel een lekker bordje nasi op tafel kan zetten. Nu met onze 5 lekkerste nasi recepten!

Pilav

Pilav is in Nederland een van de relatief onbekende rijstgerechten, maar het wordt in andere delen van de wereld ontzettend veel gegeten. Sterker nog, pilav valt zo’n beetje onder de nationale eenpansgerechten van landen uit het Midden-Oosten, India en delen van Azië. De recepten zijn doorgaans goed gekruid en daardoor vol van smaak. Zelf proberen? Kook dan eens deze bulgurpilav met courgette en feta!

Fan van de pilav geworden? Of lijkt het je heel lekker, maar houd je niet zo van courgette of feta? Check dan alles over pilav maken en laat je inspireren door nog veel meer lekkere recepten!

Soepen

In een lijstje met eenpansgerechten kun je simpelweg niet om soepen heen. En gelukkig hebben we heel wat recepten voor stevige maaltijdsoepen. Lekker gevarieerd en altijd boordevol groenten. Een bordje liefde, zoals deze Indiase linzensoep met aubergine. Lekker met een stukje vers (naan)brood die je alleen even hoeft op te warmen in de oven of magnetron. Scheelt weer een pannetje!

Curry’s

Toegegeven: niet elke curry kunnen we scharen onder de eenpansgerechten. Maar wie slim en een beetje creatief is, kan met een pakje Lassie Panklare Toverrijst snel een lekkere heerlijke currygerecht bereiden met maar één pan. Hoe dan precies? Nou, bijvoorbeeld door deze Thaise kipcurry met sperzieboontjes te maken. Minstens net zo goed als een ‘normale’ curry, maar dan met minder afwas!

Nog meer eenpansgerechten?

Bovenstaande recepten zijn slechts een kleine greep uit onze eenpansgerechten, want er is nog veel meer lekkers te maken. Bijvoorbeeld dit rijstpotje met spekjes en bruine bonen of deze Turkse kip met bulgur en tomaat. En het is misschien een beetje vals spelen omdat je technisch gezien maar één pan gebruikt, maar ook ovenschotels als deze quinoa met geroosterde bietjes en geitenkaas heeft maar heel weinig afwas!

Laatste tip: Bekijk al onze recepten met Panklaar Toverrijst of Panklaar Zilvervliesrijst voor een snelle hap met weinig afwas. Heb je de hele week weinig tijd? Blijf dan wel lekker gevarieerd eten met onze voorgestoomde couscouscous, bulgur of quinoa. Daarmee zet je ook snel lekkere eenpansgerechten op tafel en zorg je voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Check dus ook onze:

Kant-en-klare couscous recepten
Kant-en-klare bulgur recepten
Kant-en-klare quinoa recepten

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Wat zijn eenpansgerechten?

Eenpansgerechten zijn complete maaltijden bereid in maar één pan. Met andere woorden, je kookt al je groenten, vlees of vis in één pan. Maar niet altijd allemaal tegelijk, want sommige ingrediënten doen er iets langer (of juist korter) over om gaar te worden. Lekker makkelijk, want zo hoef je ook maar één pannetje in de gaten te houden. Bovendien scheelt het ook flink wat afwas!

Hoe maak je een eenpansgerecht?

Er zijn een heleboel verschillende eenpansgerechten. En je maakt ze allemaal op hun eigen manier. Bij een fried rice bak je bijvoorbeeld je ingrediënten in een wokpan, maar je kunt ook een grote stoofschotel maken en lekker lang laten sudderen of een braadpan in de oven schuiven om je ingrediënten te roosteren. Wat je maar wil!

Zijn eenpansgerechten gezond?

Veel eenpansgerechten zijn best gezond, omdat er relatief weinig sauzen en dressings worden gebruikt. Maar het ligt er natuurlijk maar net aan welke ingrediënten en in welke hoeveelheden je gebruikt. Over het algemeen zijn gerechten met veel groenten, volkoren granen en eventueel wat mager vlees of vette vis het gezondst.

Wat is de beste pan voor een eenpansmaaltijd?

Voor eenpansgerechten kun je het best een grote pan gebruiken. Zeker als je voor 2, 3 of 4 personen aan het koken bent. Met een grote pan weet je dan zeker dat je genoeg hebt voor iedereen. Of het dan een braadpan, hapjespan of wokpan is, ligt maar net aan het gerecht dat je gaat bereiden. Je kunt ze er allemaal goed voor gebruiken!