Couscous maken is super simpel met Lassie

18 december 2022 – Leestijd 5 min

382 Couscous Couscoussalade met halloumi

In Marokko is couscous maken bijna een dagtaak. Daar (en in andere landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten) gebruiken ze voor de bereiding een speciale pan waar het product meerdere keren in wordt gestoomd. Lekker hoor, maar dat neemt ook een hoop tijd in beslag. Dat kan gelukkig sneller met de couscous van Lassie. Die is alvast traditioneel bereid en daarom sneller klaar. Minstens net zo lekker!

Maar hoe kun je nu het best couscous maken? Moet je het koken, wellen of stomen? En wat kun je er eigenlijk allemaal mee? Bij Lassie helpen we je graag op weg met wat handige tips en lekkere couscous recepten voor gezonde gerechten die je in een handomdraai op tafel kunt zetten. Dus lees gauw verder, maak kennis met dit populaire product en laat je inspireren!

Maar eerst … wat is couscous precies?

Couscous is een product dat bestaat uit kleine korreltjes die zijn gemaakt van gemalen durumtarwe en water. Die twee ingrediënten worden gemengd tot een soort deeg en gezeefd tot er kleine bolletjes overblijven. Vervolgens worden die bolletjes gestoomd en, net zoals Italiaanse pasta, gedroogd zodat ze langer houdbaar blijven. Op die manier kun je altijd couscous maken als je daar zin in hebt!

Bereide couscous zit vol koolhydraten, waarvan weinig suikers, en vitamine B3. Daarnaast zitten er relatief veel eiwitten in een portie en bevat het ook grote hoeveelheden mineralen als magnesium, koper, ijzer en fosfor. Het populaire goedje zorgt daarmee voor sterke spieren en botten en is een meer dan uitstekende energiebron voor als je gaat sporten.

Lees hier meer over wat couscous is.

Couscous koken, wellen of stomen?

Er bestaan verschillende theorieën over wat de beste manier is om couscous te maken. De één zegt koken, de ander stomen en weer een ander laat het alleen even wellen. Traditioneel wordt het gestoomd, maar de variant die je hier in Nederland in de supermarkt koopt is voorgekookt in plaats van gestoomd. Hoef je alleen nog maar even te wellen. Bovendien ligt het dan ook in een mum van tijd op je bord. Smullen!

En met Lassie is couscous maken ook nog eens super simpel! Om te wellen hoef je alleen maar even water te koken, die over de couscous te gieten en het geheel 5 minuten met de deksel op de pan te laten staan. Even losroeren met een vork, op smaak brengen met wat olijfolie, zout, peper en eventueel wat kruiden en klaar is Kees. Makkelijker wordt het niet.

Parelcouscous

Not all couscous is created equal. Sommige gerechten vragen namelijk om parelcouscous. Dat is in principe hetzelfde als de normale versie, maar dan met iets grotere, ronde korrels en een vollere smaak. Parelcouscous lijkt wat dat betreft meer op pasta, dus je moet de korrels wel koken in plaats van wellen. Lees er hier meer over, probeer het eens en proef het verschil!

Hoeveelheden & verhoudingen

De juiste hoeveelheid couscous maken is belangrijk om te bepalen of je gerecht een succes wordt. Niet te veel, zodat je groenten en/of vlees niet ondersneeuwen. Maar ook weer niet te weinig, want je wilt natuurlijk wel dat iedereen genoeg heeft. Reken daarom zo’n 75 gram (ongekookt) per persoon waarbij je zo’n 100 ml kokend water nodig hebt om de couscous perfect gaar en luchtig te krijgen.

Extra smaak toevoegen

Eerlijk is eerlijk … couscous heeft van zichzelf niet heel veel smaak. Daarvoor is het afhankelijk van andere smaakmakers en ingrediënten. Om het wat meer smaak te geven kun je je couscous maken met bijvoorbeeld gezouten water of bouillon. Of breng het naderhand op smaak met wat lekkere olijfolie, citroensap, knoflook of een Marokkaanse kruidenmix.

Tip: Je kunt natuurlijk ook Lassie’s Couscous Maroc gebruiken. Daar zijn al kruiden en specerijen aan toegevoegd. Hoef je niks meer aan te doen. Handig als je geen kruiden in huis hebt of als je gewoon nóg sneller iets op tafel wilt hebben, want met deze voorgekruide couscous heb je in no-time heerlijke Marokkaanse gerechten op je bord

Couscous maken met de recepten van Lassie

Wil je ook eens couscous maken? Leuk! Het is een ontzettend veelzijdig product waar je echt alle kanten mee op kunt. En daarom verzamelden we allerlei verschillende couscous recepten voor je. Gezonde, gevarieerde gerechten met vlees, vis of heerlijk vegetarisch. Gebalanceerde maaltijden met je dagelijkse portie groenten. Gegarandeerd lekker en zonder gedoe op je bord.

Laat je bijvoorbeeld verleiden door deze couscous met kip, deze heerlijke (en vegetarische) couscous met groenten, een smaakvolle curry van couscous met broccoli en feta of één van onze andere gerechten. En vergeet je ook niet onze parelcouscous recepten te checken? Daar zitten ongetwijfeld ook een paar gerechten tussen waar je van gaat watertanden!

Speciale vermelding: de couscous salade

Van alles dat je met je ermee kunt maken, is de couscous salade voor veel mensen wel de grote favoriet. Makkelijk voor een tafel vol eters, ideaal voor een zomerse picknick en goed te combineren met zo’n beetje alles wat je je maar kunt bedenken. Met kleurrijke ingrediënten (bietjes, wortelen, sinaasappels, verse kruiden) wordt een zo’n salade helemaal een feestje.

Bekijk bijvoorbeeld dit recept voor een couscous salade met geitenkaas en noten of maak een tabouleh van couscous in plaats van bulgur. Heerlijk met gesneden tomaten, munt, peterselie, (bos)uien of sjalotjes en een paar granaatappelpitjes voor een zoete twist. Ook ideaal als bijgerecht voor allerlei andere gerechten uit de Midden-Oosterse of Mediterraanse keuken!

Tip: Nog sneller Marokkaanse couscous maken?

Wil je nog sneller couscous maken en binnen een kwartier al aan tafel zitten? Dan hebben we goed nieuws. Bij Lassie hebben we nu namelijk ook Voorgestoomde Couscous. Die is al gaar en hoef je alleen maar even op te warmen. In twee minuutjes heb je dan heerlijke, luchtige couscous waar je een heleboel gerechten mee kunt maken. Check voor inspiratie al onze lekkere, snelle en gezonde recepten met kant-en-klare couscous!

Wat ga jij koken?

Kortom, couscous maken is ontzettend makkelijk. Het is een echte allemansvriend in de keuken. Iedereen kan ‘t maken en vindt het op de één of andere manier wel lekker. Er is simpelweg zoveel om mee te maken, dat we zelf geen favoriet kunnen kiezen. Dus wat ga jij maken vanavond? Wij zijn ontzettend benieuwd!

In dit artikel wordt gebruik gemaakt van

Lassie BIO Couscous 275g tekst wit
BIO Couscous

Couscous is voor Noord-Afrika wat rijst is voor Azië. Inmiddels is couscous ook hier populair. Logisch, want couscous is lekker, een bron van eiwitten én makkelijk te bereiden: klaar na 5 minuutjes wellen.