5 unieke rijstgerechten die je nog niet kent

5 unieke rijstgerechten die je nog niet kent

Rijst is ‘s werelds meest gegeten graansoort. Er zijn dan ook ontzettend veel soorten rijstgerechten. Bekende klassiekers, maar ook een paar minder bekende gerechten die zeker eens het proberen waard zijn. En omdat we bij Lassie van lekker, gezond én gevarieerd koken houden, zetten we die al die rijstgerechten graag even voor je op een rijtje. Laten we beginnen!

De bekende rijstgerechten

Voor de volledigheid starten we met de bekende rijstklassiekers. Je kent ze wel. De kans is zelfs ook best groot dat je ze wel eens gegeten hebt. We hebben het hier natuurlijk over gerechten als:

Hartstikke lekker natuurlijk en er zijn werkelijk waar ontzettend veel variaties van te vinden. Er is altijd wel een recept waar je verliefd op wordt. Maar er zijn nog meer rijstgerechten die op z’n minst ook wat extra aandacht verdienen…

Fried rice

Fried rice is zo’n gerecht dat we in Nederland niet al te vaak eten, maar dat in andere delen van de wereld ontzettend populair is. Vooral in Zuid-Oost Aziatische landen in Zuid-Amerika wordt het veel geserveerd. En het is heel makkelijk om te maken: je roerbakt wat gekookte rijst samen met andere ingrediënten als eieren, vlees en groenten. Een beetje zoals nasi goreng dus, maar dan met andere ingrediënten: Thaise khao phat, Koreaanse bokkeum-bap of Peruviaanse arroz chaufa.

Tip: Heb je wat gekookte rijst over? Lees hier hoe je het kunt bewaren, zodat je het kliekje vervolgens kunt gebruiken om lekkere fried rice mee te maken!

Pilav

Pilav, ook wel pilaf of pilau, is één van die rijstgerechten die je over de hele wereld terugvindt. Van de Balkan tot aan het Midden-Oosten, Azië en de Caraïben. Al die recepten hebben vaak één ding gemeen: de rijst wordt gekookt in bouillon waarbij er kruiden, groenten en eventueel wordt toegevoegd. Je kunt het overigens ook maken met couscous of bulgur in plaats van rijst. Inspiratie? Check deze pompoenpilav met chipolataworstjes!

Jambalaya

Jambalaya behoort tot de meest populaire rijstgerechten in Amerika en dan met name in Louisiana. Het is dan ook het paradepaardje van de cajun cuisine. De bereiding lijkt op die van de pilav: de groenten (traditioneel ui, selderij en groene paprika) worden samen met wat vlees (voornamelijk worst) even aangebakken, waarna er kruiden, rijst en bouillon worden toegevoegd en het geheel even lekker kan pruttelen totdat de rijst gaar is. Bij Lassie zijn we gek op deze jambalaya met worst en paprika!

Biryani / biriani

Biryani of biriani is een gerecht uit de Indiase keuken waarin ook duidelijk Islamitische invloeden aanwezig zijn. Je kunt het een beetje zien als een pilav uit het Midden-Oosten, maar dan met meer saus zoals in een Indiase curry. Het grote verschil is dat het vlees traditioneel een nachtje ligt te marineren en de rijst apart wordt gekookt voordat alles gemengd wordt. Deze Indiase Moglai Biriani zorgt voor een feestje op je bord!

Rijstpudding

Good old rijstpudding. Bij oudere generaties is het nog wel één van de bekendere rijstgerechten, maar jongeren eten het minder en minder. Zonde, want dit oud-Hollandse gerecht is ontzettend lekker als toetje of dessert. Lekker romig, zoet en toch ook weer met een stevige bite. En bovendien relatief makkelijk te maken! Bekijk maar eens deze citroenrijstpudding met vanillesaus en laat je verleiden!

Koken met deze rijstgerechten

Geïnspireerd geraakt door deze relatief onbekende rijstgerechten? Trek lekker je schort aan en ga aan de slag in de keuken! Bekijk ook welke soort rijst je voor welk gerecht het best kunt gebruiken en lees over hoe je rijst perfect kookt om een heerlijk bordje op tafel te kunnen zetten! Wat ga jij vanavond maken?

Ontdek onze recepten